Teklif Formu
Yangın söndürücüler, belirli yangın türlerinin üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. Altı farklı yangın sınıfı ve birkaç farklı yangın söndürücü türü vardır.
A Sınıfı –Ahşap, kağıt veya tekstil gibi katı malzemeleri içeren yangınlar.
B Sınıfı - Benzin, dizel veya yağlar gibi yanıcı sıvıları içeren yangınlar.
C Sınıfı – Gaz içeren yangınlar.
D Sınıfı – Metal içeren yangınlar.
E Sınıfı - Canlı elektrikli cihazları içeren yangınlar. (Teknik olarak 'Sınıf E' mevcut değildir, ancak burada kolaylık sağlamak için bu kullanılmıştır)
F Sınıfı – Fritözlerde olduğu gibi yemeklik yağları içeren yangınlar.
Sulu söndürücüler, kağıt, ahşap ve tekstil gibi katı maddelerden kaynaklanan A Sınıfı yangınlarla mücadelenin en uygun maliyetli yollarından biridir.
Su püskürtmeli söndürücüler, çok ince su damlacıkları spreyi kullanır, her bir damlacık iletken olmayan hava ile çevrilidir. Su püskürtmeli yangın söndürücülerin çoğu, 35 kV dielektrik test onayı taşır; bunların bir metrede 35.000 Volt'luk bir elektrik kaynağında test edildiği anlamına gelir.
Katkılı su söndürücüler, köpürtücü kimyasallar eklenmiş sulu söndürücülerdir. Su, doğal yüzey gerilimini kaybeder, bu da yanan malzemeleri daha etkin bir şekilde emmesi anlamına gelir. Kimyasalların suya eklenmesi, daha küçük bir söndürücünün daha büyük, yalnızca su içeren bir yangın söndürücüyle aynı yangın derecesini üretebileceği anlamına gelir.
Su sisi veya sis söndürücüler, suyu sis veya sis şeklinde uygular, damlacıklar su püskürtmeli söndürücüden çok daha küçüktür. Damlacık ne kadar küçükse, boyutuna göre yüzey alanı o kadar büyükse, damlacık o kadar hızlı buharlaşır ve bu da ısı enerjisini daha hızlı emer. Dezavantajı, damlacık ne kadar küçükse, ağırlığı o kadar azdır ve bu nedenle su bulutu o kadar az güçlüdür.
Tüm su söndürücülerin kırmızı bir etiketi vardır.
A ve B Sınıfı yangınlarda köpüklü yangın söndürücüler kullanılabilir. Benzin veya dizel gibi sıvı yangınları söndürmek için en uygundurlar ve su jeti söndürücülerden daha çok yönlüdürler çünkü ahşap ve kağıt gibi katı maddelerde de kullanılabilirler. Köpük, sıvının yüzeyini kapatarak sıvı yangınlarını söndürür, yanıcı buharın havaya ulaşmasını engeller ve yakıt ateşini aç bırakır. Serbest akışlı sıvı yangınlarında kullanıma uygun değildirler.
Köpük söndürücülerin krem etiketi vardır.
Tozlu söndürücüler A, B ve C Sınıfı yangınlarda kullanılabildikleri için çok amaçlı iyi bir yangın söndürücüdür. Elektrikli ekipmanların karıştığı yangınlarda da kullanılabilirler, ancak yangını yeniden tutuşturacak şekilde soğutmazlar. Toz söndürücüler de görüş kaybına neden olabilir ve solunum problemleri yaratabilir. Kesinlikle bir alternatif olmadıkça, genellikle bina içinde kullanılması tavsiye edilmez.
Toz söndürücüler mavi bir etikete sahiptir.
CO2 söndürücüler, elektrikli cihazların karıştığı yangınlarda güvenli oldukları için ofisler veya sunucu odaları gibi çok sayıda elektrikli ekipmanın bulunduğu yerler için idealdir. Karbondioksitli söndürücüler, köpüklü yangın söndürücülerin aksine herhangi bir kalıntı bırakmazlar. Ayrıca, parafin veya benzin gibi yanıcı sıvıları içeren B Sınıfı yangınlarda da kullanılabilirler. CO2 söndürücüler, yangını boğarak ve hava beslemesini keserek çalışır.
Karbon Dioksit Söndürücüler (CO2) siyah bir etikete sahiptir.
Islak kimyasal söndürücüler domuz yağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı ve tereyağı gibi yemeklik sıvı ve katı yağları içeren F Sınıfı yangınlarda kullanıma uygundur. Doğru kullanıldığında son derece etkilidirler. Islak kimyasal alevleri hızla söndürür, yanan yağı soğutur ve kimyasal olarak reaksiyona girerek sabun benzeri bir çözelti oluşturur, yüzeyi kapatır ve yeniden tutuşmayı önler. Esas olarak F Sınıfı yangınlarda, yemeklik yağlarda ve fritözlerde kullanılmak üzere tasarlanmış olmalarına rağmen. Ayrıca A Sınıfı yangınlarda (odun, kağıt ve kumaşlar) ve B Sınıfı yangınlarda (yanıcı sıvılar) kullanılabilirler.
Islak kimyasal söndürücüler sarı bir etikete sahiptir.
Yangın battaniyeleri öncelikle kızartma tavaları veya küçük fritözler gibi sıcak yağ yangınlarında kullanım içindir. Giysileri alev almış biri üzerinde de kullanılabilirler. Yangını boğarak, onu besleyen oksijene erişimi durdurarak ve söndürerek çalışırlar.
Merkez Adres: Rasimpaşa Mah. Halitağa Cad. Bayramyeri Sk. No: 3/2 Kadıköy / İstanbul
Şube Adres: Atatürk Mah, Demokrasi Caddesi, No: 98/1, 34782
Sancaktepe / İstanbul
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Yangın Güvenliği
Web Tasarım: Akademi Grafik