Teklif Formu
Her yıl dünyanın çeşitli yerlerinde çıkan küçük mutfak yangınları, gerekli önlemler alınmadığı için tüm yapıyı tehdit eder hale gelmektedir. Bu nedenle küçük bir mutfak yangını alışveriş merkezi, otel v.b. binaların tümüne zarar verdiğinden milyonlarca dolar maddi kayba aynı zamanda da iş ve hizmet kaybına sebep olmaktadır. Son derece basit ve ekonomik bir şekilde önlem almak, hasarı önlemede büyük oranda başarı sağlamaktadır. Davlumbaz söndürme sistemleri mutfak davlumbaz yangınlarının söndürülmesinde en etkili çözümdür.
Boşaltma mekanizması algılama hattının devreye girmesi sonucu kızgın yağ yangınları için özel olarak geliştirilmiş düşük PH seviyesine sahip potasyum karbonat bazlı sıvı söndürücünün boşaltma hattından hızlı bir şekilde boşalmasını sağlar.
Davlumbaz söndürme sistemi otomatik bir sistemdir. Davlumbaz içine yerleştirilen eriyebilen metal detektörler sayesinde yangını çok hızlı bir şekilde algılar.
Söndürücü sıvı nozulları vasıtası ile boşalarak yangının hızlı ve etkili bir şekilde söndürülmesini sağlar.Sıvı söndürücü kızgın yağ yangınları üzerinde köpük şeklinde bir battaniye oluşturarak alevlerin oksijen ile temasını keser. Sıvı söndürücü kızgın yağ yangınları için özel olarak geliştirilmiştir.
Sistemin manüel olarak boşaltılmasını sağlar.
Yangın halinde mahalle daha fazla yakıt girişini engeller.
Alarm sistemine sinyal vermek veya mutfaktaki elektrikli cihazları kapatmak için kullanılır.
Davlumbaz söndürme sistemi tasarım, montaj ve malzeme özelliklerine dair kriterlerin belirlenmesi için TSE standartlarında yer almıyor ise öncelikle Avrupa birliği standartları ya da UL300 standartları dikkate alınmalıdır.Davlumbaz Söndürme Sistemleri UL300 standardına göre tasarlanmış ve NFPA 96, NFPA 17A ya uygundur.
MADDE 57- (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100'den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır.
(2) Mutfakların bodrumda olması ve gaz kullanılması hâlinde, havalandırma sistemleri yapılır. İkinci bir çıkış tesis edilmeksizin gaz kullanılması yasaktır.
(3) Mutfak ve çay ocakları binanın diğer kısımlarından en az 120 dakika süreyle yangına dayanıklı bölmeler ile ayrılmış biçimde konumlandırılır. Bölme olarak ahşap ve diğer kolay yanıcı maddeler kullanılamaz.
(4) LPG kullanılan mutfaklarda, LPG tüpleri bodrum katta bulundurulamaz. LPG kullanılan mutfakların bodrum katta olması hâlinde; gaz algılayıcının ortamdaki gaz kaçağını algılayıp uyarması ile devreye giren ve gaz akışını kesen, otomatik emniyet vanası veya ani kapama vanası gibi bir emniyet vanasının ve havalandırmanın bulunması gerekir.
(5) Mutfaklarda doğalgaz kullanılması hâlinde, 112 nci maddede belirtilen esaslara uyulması şarttır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Denetim
MADDE 131- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı aşağıdaki şekilde denetlenir:
a) Özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahalli itfaiye teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenir. Bina sahibi, yöneticisi ve sorumluları denetim elemanlarınca binaların arzu edilen bütün bölümlerini ve teçhizatını göstermek, istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır. Denetim sonunda eksik bulunan ve giderilmesi istenilen aksaklıklar ile talep edilen önlemlerin öngörülen uygun süre içerisinde ilgililerce yerine getirilmesi mecburidir.
b) Kamu binaları, kurum amiri ve görevlendireceği kişi veya heyet, mülki amir veya görevlendireceği heyet, kurumun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, müsteşarlık, genel müdürlük veya başkanlık müfettişleri veya kontrolörleri; hükümet konakları ise, İçişleri Bakanı adına Sivil Savunma Genel Müdürü veya görevlendireceği kişi veya heyet ile mülkiye müfettişleri tarafından denetlenir. Denetim yetkisini haiz kişiler, kurum, kuruluş ve müesseselerin denetim sonuç raporlarını; bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, müsteşarlık, genel müdürlük veya başkanlıklarına gönderir.
ONBİRİNCİ KISIM
Son Hükümler yönetmeliğe aykırılık hâlleri
MADDE 168- (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında, aykırı hareketin suç veya kabahat teşkil etmesine göre 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5236 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılır.
(2) İlgili mevzuatta öngörülen diğer yaptırımlar saklıdır.
Merkez Adres: Rasimpaşa Mah. Halitağa Cad. Bayramyeri Sk. No: 3/2 Kadıköy / İstanbul
Şube Adres: Atatürk Mah, Demokrasi Caddesi, No: 98/1, 34782
Sancaktepe / İstanbul
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır. Yangın Güvenliği
Web Tasarım: Akademi Grafik